- No Comment
İmplant Diş Bakımı Nasıl Olmalı?

İmplant tedavisi bitimiyle birlikte, hastaların her şeyin bitmiş gibi davranması son derece yanlıştır. Diş implantı yapıldıktan sonra hassasiyetle diş bakımına dikkat edilmelidir. Bilindiği üzere implantlar; diş kökleri yerine geçen ve kemikle kaynaşan yapay diş kökleridir. Hastanın karar verdiği dişin monte edilmesi gerekir. Kaplamalar; zirkonyum veya porselen olabilir.
Hastaya sunduğu avantajlar nedeniyle sıkça tercih edilen implantlar, sağlık açısından çok önemli olan diş eksikliğinin önüne geçilmesini sağlar. Diş eksikliği; diğer dişlerin yapısının bozulmasına, yeme içme faaliyetlerine gerçekleştirilememesine, estetik açıdan kötü bir görünüme ve konuşma bozukluklarına sebebiyet verir. İmplant tedavisi sonrasında dişlerin yeni sorunlarla karşılaşmaması için ağız ve diş bakımına özen gösterilmelidir.
İmplant Sonrası Ağız Bakımı
Ameliyat gerçekleştikten sonra ağız bakımı aşırı önemlidir. Bu süreçte aşağıdaki başlıklara edilmelidir.
- –Uygulama sonrası yerleştirilen tamponlar yaklaşık olarak bir saat boyunca orta derecede ısırılmalıdır. Sonrasında kanama durduğunda bu tamponlar atılabilir.
- –İmplant yapıldıktan sonra ilk 2 saat hiçbir şey ilerleyen 72 saat içinde ise sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı ve oda sıcaklığında yiyecekler ile beslenilmelidir.
- –Ameliyatı takiben 4-5 gün sigara kullanılmamalıdır. Sigara kullanımı dikişlerin kapanmasını zorlaştırır.
- –Uygulamanın gerçekleştirildiği gün 15 dakikalık aralıklarla buz torbası uygulaması gerçekleştirilmelidir. Bu sayede şişliklerin önüne geçilir.
- –Dikişlerin atmasına sebep olacak üfleme gibi gerdirme hareketlerinden uzak durulmalıdır. Dil ve parmaklarla dikişlere dokunulmamalıdır. Dikişlerin atması durumunda hekim kontrolüne başvurulmalıdır.
- –Diş hekiminin yazdığı reçetenin dışına çıkılmamalıdır. Aspirin gibi kanamayı arttıracak ilaçlar kullanılmamalıdır.
- –Ameliyat edilmeyen bölgeler normal şekilde fırçalanabilir. Uygulama yapılan bölgeye dikkat edildiği sürece herhangi bir sorun yaşanmayacaktır.
- –Son olarak randevulara düzenli gidilmeye özen gösterilmelidir.
Uzun Dönem Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Uzun yıllar tedaviden faydalanmak için doğru diş bakımı, implant tedavisinde çok önemlidir. Diş etleri ve doğal dişlerin bakımı nasıl titizlik istiyorsa aynı hassasiyet implant bakımında da gösterilmelidir. Uzun dönemli fayda için birkaç ipucu implant tedavisi gören kişilere yardımcı olacaktır.
- –İmplantların üzerine implant üstü protez yapılır. Bu protezler köprü protezi, tek bir diş kuronu veya takıp çıkarılabilen protezde olabilir. Bakımı iyi yapılmayan bu bölgelerde yemek artıkları birikir ve implantitis adı verilen bir implant hastalığına yol açar.
- –Tamamen dişlere odaklanıp dil ve damak temizliği ihmal edilmemelidir. Buralarda bulunan bakteriler diş ve diş etlerine zarar verebilirler. Bunun için ağız gargarası kullanılabilir.
- –Diş taşı ve tartar temizliği ihmal edilmemelidir. Senede bir kez veya 6 ayda bir temizletme işleme yaptırılabilir.
- İmplant etrafındaki kemiklerde nadiren erimeler görülebilir. Bunun erken tespiti için iki yılda bir panoramik film çektirilmelidir.
Related Posts

Başarılı İmplant Tedavisinde Diş Hekiminin Rolü
Diş kayıpları, estetik görünümün bozulmasının yanı sıra çiğneme fonksiyonlarında aksaklıklara, konuşma bozukluklarına

İmplant Tedavisi Sonrası Yaşam Kalitesi Nasıl Değişir?
Diş eksikliği hem estetik hem de fonksiyonel açıdan birçok soruna yol açabilir.