- No Comment
İmplant Tedavisi Sonrası İmplantın Bakımı Nasıl Yapılır?

İmplant bakımı, diş ekimi sonrası üzerinde hassas durulması gereken önemli bir konudur. Diş kökleri yerine geçen implantlar, çene kemiği üzerine tutturulan yapay diş kökleridir. İmplantların takılması sonucu implantların üzerine hastanın istediği türde dişler monte edilir. Kaplamalar, zirkonyum veya porselen olabilir.
Dental implantlar, diş eksikliklerini tedavi etmek için son derece etkili bir yöntemdir. Dişlerin kaybı, beslenme süreci ve sosyal hayat açısından birçok soruna yol açabilir. Ancak implantlar sayesinde bu sorunlar giderilebilir. Ayrıca, implantların birçok avantajı vardır. İlk olarak, beslenme faaliyetlerini rahatça gerçekleştirmek implant tedavisi sonrası oldukça kolaydır. Dişlerin kaybı nedeniyle yemek yemek zorlaşır ve bu da beslenme yetersizliğine yol açabilir. İmplantlar, dişlerin doğal yapısına en yakın protez olmaları nedeniyle, beslenme faaliyetlerinin rahatça gerçekleştirilmesine yardımcı olur.
Diş kaybı, aynı zamanda diş sıralarının bozulmasına da neden olabilir. Bu, kişinin yüzünün simetrisini bozabilir ve yüz estetiğini etkileyebilir. Diş implantları, kaybedilen dişin yerini alarak, diş sıralamasının düzeltilmesine yardımcı olur ve yüz estetiğinin korunmasına katkı sağlar.
Dental İmplant Sonrası Ağız Bakımı
Tedavi sonrası bakıma dikkat etmek çok önemlidir. Çünkü ağız sağlığı implant takıldıktan sonra çok hassas durumdadır. İmplantlar yerleştirildikten sonra bu bölgeye yerleştirilen tamponlar bir saat ısırılmalıdır. Kanama durunca ise bu tamponlar atılabilir.
İmplant tedavisinin olduğu gün ilk 2 saat hiçbir şey tüketilmez. İlk birkaç günde sıcak ve soğuk yiyeceklerden uzak durulmalıdır. İlk günler Ayrıca yumuşak gıdalar tüketilmelidir. Ameliyat sonrası en az 4, 5 gün sigara tüketilmemelidir. Bunun nedeni sigaranın yaralı bölgede enfeksiyon oluşumuna neden olabilmesinden kaynaklıdır. Bir diğer önemli hususta oral cerrahi sonucu şişlik görülmesidir. Bu durum aslında normaldir ancak ilk gün 5-10 dakika uygulayıp 15 dakika dinlendirerek buz torbası uygulanmasıdır. Uygulamayı belirtilen şekilde devam etmek bu ödemin inmesine yardımcı olacaktır.
İmplant tedavisi sonrası bakımda dikkatli olunması gereken bir nokta da dikişlerdir. Dikişlere zarar verebilecek hareketlerden kaçınılmalıdır. Bakım konusunda diş hekiminin yazdığı reçete ve önerileri dikkat edilmesi gerekenlerdendir. Ameliyat edilmeyen bölgeler dikişlere ve diş etlerine dokunulmadan fırçalanabilir.
İmplant Sonrası Uzun Dönem Bakım Önerileri
Dental implantlar, diş kaybı yaşayan kişiler için kalıcı bir çözümdür. Ancak, implantlar da diğer dişler gibi uzun dönem bakıma ihtiyaç duyarlar.
- Dişlerinizin etrafındaki plakları ve bakterileri uzaklaştırmak için düzenli olarak dişlerin fırçalanması ve diş ipinin kullanılması önerilir. Ayrıca, ağız gargarası kullanmak da diş eti enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilir.
- Her ne kadar dişler temizlense de dil ve damak üzerinin de temizliği ihmal edilmemelidir. Buralarda bulunan bakteriler diş ve diş etlerine zarar verebilmektedir
- Dental diş implantları, diğer dişler gibi düzenli olarak kontrol edilmelidir.
- Diş taşı ve tartar temizliği yine dikkat edilmesi gerekenlerdendir. Sene de en az bir sefer temizletme işlemi yaptırılabilir.
- Her şey normal gibi görünse de implant etrafındaki kemikte erimeler oluşabilir. Böyle bir sorun yaşamamak için iki yılda bir panoramik film çekilmesi iyidir.
- İmplantların üzerinde işlem yapılacaksa (örneğin, diş çekimi veya diş eti ameliyatı gibi), diş hekimine implantlarla ilgili bilgi verilmelidir. Bu, implantların zarar görmesini önleyecektir.
Related Posts

Başarılı İmplant Tedavisinde Diş Hekiminin Rolü
Diş kayıpları, estetik görünümün bozulmasının yanı sıra çiğneme fonksiyonlarında aksaklıklara, konuşma bozukluklarına

İmplant Tedavisi Sonrası Yaşam Kalitesi Nasıl Değişir?
Diş eksikliği hem estetik hem de fonksiyonel açıdan birçok soruna yol açabilir.