- No Comment
İmplant Tedavisi Sonrası Diş İmplantı Çıkabilir Mi?

İnsanların yaşam kalitelerini en çok etkileyen etmenlerin başında ağız ve diş sağlığı gelmektedir. İmplant tedavisi de yaşam kalitesini artırmak amacıyla diş eksikliklerini kalıcı ve estetik bir şekilde yerine getirmek için kullanılan etkili bir çözüm olarak geliştirilmiştir. Bu yöntemde titanyum implantların, çene kemiğine kaynamasıyla kaybedilen dişlerin yerine geçmesi sağlanır.
İmplantlar, doğal dişlere benzer görünüm ve fonksiyon sağlayarak hastaların gülüşlerini yeniden inşa etmesine fayda sağlar. Bunun dışında çene kemiği üzerindeki baskıyı dağıtarak çene yapısının korunmasına da katkı sunar. İmplant yaptıracak hastaların aklında bulunan sorulardan birisi ise ‘‘implant sonrası diş implantı çıkarılabilir mi?’’ olarak bilinmektedir.
Diş implantları, kalıcı bir şekilde ağızda tutulan yapay dişlerdir. Doğru bir şekilde yerleştirildiklerinde uzun yıllar rahatlıkla kullanılmaktadırlar. Ancak, bazı durumlarda implant tedavisi sonrası diş implantının çıkması mümkündür.
Genellikle implant tedavisi sırasında meydana gelen hatalı bir işlem sonucu implantın çıkmasıyla karşı karşıya kalınabilir. İmplantın, kemik dokusu ile birleşmesi tamamlanmadan önce ağızda aşırı kuvvet uygulanması, implantın doğru bir şekilde yerleştirilmemesi veya implantın yeterince güçlü olmaması nedenlerden bazılarıdır.
Tedavi Sonrası İmplantın Çıkarılması Mümkün Müdür?
Modern diş hekimliğinin önemli bir yeniliği olan implant tedavisindeki uygulama, çene kemiğine sıkı bir şekilde entegre olduğu için genellikle çıkarılması zor bir işlemdir. Diş eksikliğinin kalıcı çözümü olarak diş implantları, istisnai durumlar dahilinde çıkarılabilir. Örneğin; implant tedavisi uygulanan bölgenin enfeksiyon kapması, implantın çene kemiğiyle uyumsuzluk göstermesine neden olabilir. Bu durumun oluşumu da ciddi komplikasyonlara ve implantın çıkartılmasına neden olabilir.
İmplantın çıkarılması genelde cerrahi bir prosedür gerektirmektedir. Diş implantın çıkarılmasından sonra uygun bir tedavi planı oluşturularak tedaviye devam edilir. Ancak genel olarak, kalıcı ve etkili bir diş çözümü yöntemi olan implant tedavisinde tasarlanma ve planlama doğru bir şekilde gerçekleştirildiğinde implantın çıkarılması oldukça nadir bir durumdur.
İmplantın Çıkarılmasına Neden Olan Etmenler Nelerdir?
Diş implantları istisnai durumlar olmadıkça çıkarılmayan uzun süreli fayda sağlayan diş tedavisi yöntemleridir. Diş implantlarının çıkarılmasına neden olan etmenler aşağıda yer almaktadır.
- İlk neden enfeksiyondur. İmplant çevresinde oluşan enfeksiyonlar, implantın çıkarılmasına yol açar. Bunun ana sebebi de bu enfeksiyonların implantla kemiğin bağlantısını zayıflatmasından kaynaklanır.
- İkinci neden implantın uyumsuzluğudur. Nadiren implant vücutla uyumsuz olabilir. Yani vücut implantı reddedebilir. Bunun sonucunda enfeksiyon ve diğer komplikasyonlar meydana gelebilir.
- İmplantın kırılması üçüncü bir nedendir. Genelde sağlam ve dayanıklı olan implantlar, nadiren de olsa kırılabilir. Bu durumda ciddi bir sorun yaratabilir.
- Travma ve ciddi yaralanmalar önemli bir diğer nedendir. Diş implantları, ağız içindeki travma ve ciddi yaralanmalar neticesinde zarar görebilir. Böyle bir durumda da implantın çıkarılması gerekir.
- İmplantın yanlış yerleştirilmesi, dişlerin uygun şekilde ısırmasını engelleyebilir ve implantın çıkarılmasını gerektirebilir.
Bu faktörler implantın çıkarılmasına neden olabilecek olası etmenlerdir. Ancak çoğu durumda, iyi bir implant tedavisi ve düzenli bakım sayesinde implantlar hasta için uzun ömürlü bir çözüm oluştururlar.
Related Posts

Sigara Kullanımı İmplant Başarısını Etkiler Mi?
Diş implantları, eksik dişlerin yerine kalıcı ve dayanıklı bir çözüm sunan, son

İmplant Tedavisinde Diş Hekimi Seçerken Dikkat Edilmesi…
Diş implantı, eksik dişlerin yerine konulması için en yaygın ve başarılı tedavi