- No Comment
Diş İmplantı, İltihaplanır Mı?

Diş implantı, diş eksikliği sorununu çözmek için yaygın olarak tercih edilen bir tedavi yöntemidir. İmplant tedavisi öncesinde, sırasında ve sonrasında sıklıkla araştırılan bir konu da implant iltihaplanmasının yaşanıp yaşanmayacağıdır.
Dental implant tedavisi, bir titanyum vida veya pim kullanarak yapay bir kökün çene kemiğine yerleştirilmesini içerir. Herhangi bir cerrahi işlemde olduğu gibi, diş implantı da bazı riskleri beraberinde getirir. Bunlardan biri de iltihaplanma riskidir. İmplantın etrafındaki dokuların iltihaplanması durumuna peri-implantitis adı verilir. Bu durum, diş implantının başarısını etkilediği gibi uzun vadede implant kaybına neden olabilir.
Enfeksiyon Kapma Nedenleri
İyi bir ağız hijyeni, diş implantının enfeksiyon riskini azaltmada kritik öneme sahiptir. Dişleri ve diş etlerini düzenli olarak fırçalamak, diş aralarını temizlemek ve diş ipi kullanmak da enfeksiyon riskini ortadan kaldıracaktır. Yetersiz ağız hijyeni, bakterilerin diş implantının etrafında birikmesine ve enfeksiyon riskini artırmasına neden olabilir.
Sigara tüketimi, implant tedavisi sonrasında iyileşme sürecini olumsuz etkileyerek, enfeksiyon riskini arttırır. Bu nedenle tedavi sonrasında sigara tüketiminin olmaması ağız sağlığı için tavsiye edilmektedir.
İmplant diş iltihaplanmasının nedenlerinden biri de diş eti enfeksiyonlarıdır. Diş eti hastalıkları, diş implantının etrafındaki dokuları etkileyerek, enfeksiyona zemin hazırlar. İmplantın başarısını olumsuz yönde etkileyen periodontal hastalıkların ortadan kaldırılabilmesi için erken teşhis çok önemlidir.
Diş implantının enfeksiyon riskini azaltmak ve iltihaplanma riskiyle karşı karşıya kalmamak için diş hekiminin tavsiyelerine uyulmalıdır. Ağız ve diş sağlığı için düzenli diş hekimi kontrolleri aksatılmamalı ve diş hekiminin tavsiyelerine harfiyen uyulmalıdır.
Dental İmplant Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerenler
İmplant diş tedavisi, estetik ve işlevsel bir çözüm sunan popüler bir yöntemdir. Tedavi sonrası dikkatli bir iyileşme süreci, başarılı sonuçların elde edilmesine yardımcı olur.
İmplant tedavisi sonrasında dikkat edilmesi gereken ilk nokta egzersiz ve spor sürecidir. Bu aktiviteler sırasında implant bölgesine darbe alma riski olduğu unutulmamalıdır. İmplant operasyonundan sonra bir hafta süresince diş fırçalarken bile özenli olunmalıdır.
Operasyon sonrasında beslenme alışkanlıkları da üzerinde durulması gereken konular arasındadır.
- Rahatlıkla tüketilebilecek gıdalarla beslenilmelidir.
- Sıcak gıdalardan kaçınmalıdır.
- Operasyon sonrasında uyuşukluk geçene kadar çiğneme fonksiyonlarından ve zorlayıcı hareketlerden kaçınılmalıdır.
- Yaraların iyileşmesine yardımcı olmak için düzenli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.
Diş implantı tedavisi sonrasında ağız hijyenine her zaman olduğundan daha fazla dikkat edilmelidir. İyileşme süreci tamamlanana kadar yumuşak kıllı bir diş fırçası yardımıyla dişler fırçalanmalıdır.
Tedavi sonrasında şişlik ve ağrı normaldir. Genellikle iki ya da üç gün içerisinde rahatsızlık hissi ortadan kalkacaktır. Şişlik ve ağrının yok edilmesi için yapılması gerekenler diş hekimi tarafından anlatılacak olup; hastaların yapması gereken diş hekiminin tavsiyelerini doğru şekilde uygulamaktır.
Ek olarak; implant sonrası sigara ve alkol tüketimi iyileşme sürecinizi olumsuz etkilemektedir. Sigara ve alkol, enfeksiyon riskini artırabilir, çene kemiğine kaynamayı zorlaştırabilir, yaranın iyileşmesini geciktirebilir ve dokuların beslenmesini bozabilir. İmplant tedavisi öncesi ve sonrasında sigarayı bırakmanız önemlidir.
Related Posts

Sigara Kullanımı İmplant Başarısını Etkiler Mi?
Diş implantları, eksik dişlerin yerine kalıcı ve dayanıklı bir çözüm sunan, son

İmplant Tedavisinde Diş Hekimi Seçerken Dikkat Edilmesi…
Diş implantı, eksik dişlerin yerine konulması için en yaygın ve başarılı tedavi